מהן השחלות?
בגוף האישה קיימים שני איברים בצידי הרחם. אלה הם השחלות. השחלות מפרישות חומרים שהנקראים הורמונים.
ההורמונים אחראים בין השאר על ההתבגרות המינית ועל תהליך ההבשלה של הביציות שבשחלות. בכל שחלה יש מיליוני ביציות, והחל מגיל ההתבגרות, מדי חודש משתחררת ביצית אחת מתוך כיס קטן (זקיק) שמכיל נוזל בתהליך הנקרא ביוץ.
מהי ציסטה שחלתית?
ציסטה היא כיס של נוזל שיכול להתפתח בשחלה ולהגיע לגדלים שונים.
ציסטה בשחלה מוגדרת כממצא ציסטי שהקוטר שלו הוא 25-22 מ"מ. זהו ממצא שכיח אצל נשים בכל הגילאים, לרבות ילדות ונערות. לפעמים אפילו אפשר לראות אותן בעובריות. הדגמה של זקיק בשחלה (כיס נוזל) הקטן מ-10 מ"מ בכל גיל ואף בחיים העובריים הוא ממצא תקין שאינו דורש בירור נוסף.
קיימים שני סוגים עיקריים של ציסטות:
ציסטות שחלתיות תפקודיות (פונקציונליות) – אלו הן מרבית הציסטות השחלתיות בנערות. הן נוצרות במהלך התפקוד התקין של השחלה במהלך הבשלת הזקיק לכדי ביוץ או לאחר השחרור של הביצית מתוך הזקיק. גודלן לרוב עד 5-4 ס"מ, והן נעלמות מעצמן תוך 8-4 שבועות. מרבית הציסטות התפקודיות אינן מורגשות, אך במקרים מסוימים הן יכולות לגרום לחוסר איזון הורמונלי ולאי-סדירות בווסת. על פי רוב לא ברור מה הוביל למה – חוסר האיזון ההורמונלי לציסטה או הציסטה לחוסר איזון הורמונלי ולווסת לא סדיר.
ציסטות שחלתיות לא תפקודיות – ציסטות מסוג זה הן המיעוט בקרב נערות. הן עלולות להיות ביטוי של גידול שפיר או אנדומטריומות, שהן ביטוי של מחלת אנדומטריוזיס. במקרים נדירים יותר הציסטה יכולה להיות ביטוי של גידול ממאיר בשחלה.
מהם התסמינים של ציסטה שחלתית?
מרבית הציסטות אינן מורגשות כלל ומתגלות באופן מקרי בבדיקת סונר (אולטרסאונד) של הבטן או האגן. אולם כאשר הן גדולות, הן יכולות לגרום לשורה של תסמינים:
- כאבי בטן – בעיקר בבטן תחתונה ובאזור האגן (לעיתים הכאב מוקרן לגב התחתון)
- תפיחות של הבטן
- אי-סדירות בווסת
- כאבים בווסת או כאבים ביחסי מין
- עצירות
- קושי ותכיפות במתן שתן.
מהו הטיפול בציסטה שחלתית?
ציסטות שחלתיות תפקודיות (ציסטות פונקציונליות) לרוב חולפות מעצמן. במרבית המקרים, במיוחד כשהציסטה מתגלה במקרה ולא גורמת לתסמינים, אין צורך בטיפול, אלא במעקב בלבד.
במקרים של ציסטות שחלתיות חוזרות הגורמות לתסמינים, לעיתים נציע טיפול הורמונלי כמו גלולות.
כאשר הציסטה גדולה במיוחד ובעלת מאפיינים של ציסטה מורכבת (לא תפקודית) או כאשר היא גורמת לתסמינים, ייתכן שיהיה צורך בהסרתה בניתוח. לרוב הניתוח יהיה בגישה לפרוסקופיה (זעיר פולשנית) עם שניים או שלושה חתכים קטנים בבטן. ההחלמה מניתוח כזה קלה למדי.
האם ציסטה שחלתית מסוכנת?
קיימים שני מצבים הנגרמים מציסטה שחלתית בעלי דחיפות רפואית:
- שיזור / פיתול / תסביב שחלה – אלו שמות שונים לאותו מצב שבו השחלה מסתובבת על הציר של עצמה, ובעקבות זאת נחסמת אספקת הדם לשחלה. מצב זה עלול לסכן את השחלה ודורש התערבות ניתוחית מהירה. נוכחות של ציסטה שחלתית גדולה מעלה את הסיכון לשיזור (תסביב) שחלתי.
סימנים לתסביב שחלתי:
- כאבי בטן עזים
- הקאות
- חולשה כללית.
- דימום – לפעמים ציסטה שחלתית יכולה להתבקע ולגרום לדימום פנימי באגן. לרוב הדימום פוסק מעצמו, הדם באגן נספג והכאבים חולפים תוך ימים מספר. במצבים מסוימים יש צורך בהתערבות ניתוחית לעצירת הדימום.
סימנים לדימום מציסטה שחלתית:
- כאבי בטן תחתונה עזים המתחילים באופן פתאומי
- סימנים לאיבוד דם – חולשה, עייפות, בחילות, סחרחורות (עד כדי התעלפות).